Van 5 tot 11 mei is het de week van groenten en fruit. Hierbij enkele tips om meer groenten en fruit te gaan eten. Kijk voor meer info op www.alldaylong.be
1. Maak spaghetti, maar dan van courgette, wortel, snijbonen of knolselder. Yum, minstens even lekker als pasta, maar dan zoveeeeel gezonder!! Probeer eens dit gerecht met spaghetti van knolselder.
2. Maak smoothies met rijp fruit. Mijn favoriete combinaties is: mango, rood diepvriesfruit, banaan en sap van appelsien en pompelmoes. Blend er nog wat ijsblokjes en/of yoghurt door en je hebt een heerlijk ijskoud gezond drankje. Ook watermeloen is heel lekker door een smoothie. Als je er banaan doordraait, krijg je eerder een dikke smoothie; terwijl watermeloen dan weer zorgt voor een lichtere smoothie.
3. Maak een stampotje van broccoli of bloemkool. Doe er allerlei lekkere smaakmakers in zoals gedroogde tomaatjes, olijven, ansjovis, kappertjes. Probeer deze broccolistampot maar eens.
4. Maak gezonde muffins met fruit. Zoals deze healthy speltmuffins met blauwe bessen of deze heerlijke (ontbijt) havermoutmuffins met blauwe bessen. Uiteraard allemaal zonder suiker.
5. Maak gewoon een heel simpele fruitsalade met allemaal lekker seizoensfruit. Werk eventueel af met wat verse munt.
6. Maak een gezonde variant van bananenijs. Vries heel rijpe bananen gedurende minstens 4 uur in, die zorgen voor een romig effect waardoor je eigenlijk niet merkt dat je ijs aan het eten bent zonder suiker en room. Doe ze in een blender met eventueel een beetje honing en wat Griekse yoghurt en je hebt heerlijk gezond bananenijs zonder suiker. Je kan het ijs eventueel wat decadenter maken door wat pecannoten te rooster, hak ze fijn en doe ze over het bananenijs. Of cacao nibs zijn uiteraard ook heerlijk bij banaan. Ook lekker: doe wat bevroren aardbeien/bosvruchten/stukjes mango bij de bananen in de keukenmachine. Maal het samen fijn en je hebt een superfruitige ijscoupe! Om het wat smeuïger te maken kun je eventueel een klein beetje (soja/amandel) melk toevoegen aan het mengsel.
7. Wat denk je van deze gezonde groententian? Bomvol vitamines en heerlijk als bijgerecht bij een stukje gegrilde vis.
8. Ik durf wedden dat iedereen dit healthy bananenbrood zonder suiker echt lekker vindt. Probeer het maar eens als ontbijt of als gezond tussendoortje. Ik doe vaak wat gedroogde vijgen door het beslag.
9. Vooral kinderen zullen dol zijn op deze granita met frambozen. Je maakt dit makkelijk zelf, zonder toegevoegde kleur- en zoetstoffen. Mix 200 g diepvriesframbozen met 250 ml water in de blender tot fijne stukjes. Giet het mengsel in een ondiepe diepvriesbak en zet het sap ongeveer 4 uur of meer in de vriezer (zonder deksel) tot het volledig bevroren is. Serveer met een rietje en breek het in stukjes of blend het fijn. Lekker met verse munt. Je kan het ook maken met watermeloen. Vries stukjes watermeloen in en blend ze nadien tot een granita.
10. Gewoon heel simpel als tussendoortje is gedroogd fruit. Persoonlijk vind ik gedroogde kaki, vijgen en aardbeien heerlijk.
Andrea - 4pure says
Dit ziet er allemaal heerlijk uit. Zo wordt meer groenten eten een appeltje eitje!