Vijf kookboeken die mijn leven hebben veranderd. Ja, echt wel hoor. Door een aantal kookboeken zijn bepaalde gewoontes bij mij stilaan veranderd en heb ik op termijn mezelf een andere levensstijl aangeleerd. Ik heb vijf boeken uitgekozen om met jullie te delen die me tot andere inzichten hebben gebracht.
1. Gezond & Slank van Sandra Bekkari
Dit boek leerde ik kennen door mijn mama. Ze was ooit naar enkele workshops geweest van Sandra Bekkari. Sandra ijvert voor een blijvend gewichtsverlies op lange termijn door de juiste voeding. Eigenlijk draait haar methode gewoon rond gezond en puur eten. Het is een manier van eten en leven waar ik volledig achter sta.
Vier à vijf jaar geleden had ik daar nog geen flauw benul van. Wij waren thuis gewoon om vrij zwaar te eten. Zeg maar, boerenkost. Heel VEEL vlees, veel brood, aardappelen, weinig groenten en veel saus. Af en toe was mama wel eens op dieet, maar ze had nooit een blijvend resultaat. Mama is qua eten volledig zoals ik. Ze geniet zo enorm van lekker eten en let ook niet echt op portiegrootte. Na mijn periode op kot, ging ik even terug thuis wonen. En dat kwam mijn lijn niet ten goede. Ik denk dat ik toen vier kilo was bij gekomen (kweet het niet exact, want ik sta nooit op de weegschaal, maar ik voelde het wel aan mijn broeken). En uiteraard, verklaart iedereen je dan gek en krijg je vaak de commentaar dat ik niet moet zagen, want je bent toch nog altijd zo slank! Betekent het dan dat er bij iemand die al slank is gewoon extra kilo’s mogen bij komen? Wil elke vrouw niet gewoon haar gewicht behouden? Wie vindt het nu leuk om plots een enorm spannende en pijnlijke jeans rond haar poep te hebben, terwijl die vroeger gewoon oké zat.
Gelukkig kreeg ik door dit boek van Sandra andere inzichten, want ik wou eigenlijk echt niet op dieet gaan. Ik ontdekte andere voedingsmiddelen zoals kefir, lijnzaadolie, zaden, pitten en noten. Vroeger zag ik olijfolie, boter, noten en avocado’s als slecht en dikmakend voedsel. Nu zie ik ze als een MUST in mijn voedingspatroon. Ik eet heel vaak als lunch avocado met gerookte zalm, yummie das zo lekker!
Door haar boek zijn er geleidelijke veranderingen in mijn voedingspatroon geslopen. In plaats van ‘s morgens 6 boterhammen met choco (ja, echt, ik at elke morgen zeker 6 boterhammen met choco, duh dat ik 4 kg bij kwam!! Je zou nu kunnen denken van waarom begin je dan gewoon niet met één boterham met choco, maar dat kon ik niet. Als ik één boterham met choco at, dan had ik onmiddellijk zin in nog één en voor ik het wist, was de helft van het brood op en voelde ik me natuurlijk misserable), begon ik mijn dag met een fruitontbijt met pitten en zaden en kefir. Ik denk dat dit mijn eerste stap geweest is in mijn zoektocht naar een gezonde relatie met voedsel.
2. Mijn Pure Keuken van Pascale Naessens
Dit is het eerste kookboek van Pascale Naessens. Het kwam op de markt in de periode dat ik nog niet zo lang alleen in Gent woonde. Ik was net samen met mijn vriend Maarten en was verre van een keukenprinses. Thuis was ik de zware boerenkeuken gewoon en ik merkte dat dit mijn lichaam niet altijd ten goede kwam. Soms had ik best wel schrik om mijn maatje 36 kwijt te raken, maar ik hou zo van lekker en veel eten, dus ik wou absoluut niet op dieet. Ik heb een hekel aan kookboeken met calorieën en Pascale Naessens was net tegen die calorieën tellen. Haar filosofie sprak me volledig aan. Ik hou van de romantiek rond eten. Eten is naast voeden en de honger stillen veel meer dan dat. Want mocht eten alleen bedoeld zijn om onze honger te stillen, dan zouden er niet zoveel zwaarlijvige mensen rondlopen, nietwaar?
Ik geniet evenveel om in de winkel de beste en mooiste ingrediënten uit te kiezen, als van het koken zelf en het nadien gewoon heel gezellig samen op te eten. Zelfs al is mijn vriend niet thuis, dan nog maak ik een potje lekker eten voor mezelf. Ik geniet ervan. Pascale Naessens haar gerechten waren puur en eenvoudig. Ideaal om ‘te leren’ koken. Pascale leerde me quinoa kennen. Door haar proefde ik voor het eerst een heerlijke Cypriotische Griekse kaas, genaamd haloumi. De eenvoud van haar gerechten inspireerden me en stilaan begon ik meer en meer te experimenteren in de keuken.
3. Eet jezelf mooi, slank en gelukkig van Amber Albarda.
Ik had ondertussen de microbe van koken en gezond eten goed te pakken. Eerst door Sandra Bekkari haar visie op voeding en het koken zelf ging me ook beter en beter af. Ik ging op zoek naar nog meer relevante informatie over gezonde voeding. Dit boek van Amber Albarda was eigenlijk een heel goede gebruiksaanwijziging. Er staan weinig recepten in, maar wel een heleboel interessante informatie over voeding. Wat heb ik er uit geleerd? Dat in een gezonde, natuurlijke voeding complexe koolhydraten, kwalitatief goede eiwitten (bijvoorbeeld een combinatie van bonen en granen) en onverzadigde vetten zitten. Daarmee houd je je bloedsuikerspiegel in balans en krijg je voldoende vezels en voedingsstoffen binnen. Door haar boek heb ik al mijn witte tarwevarianten vervangen door de volkorenvorm. Ik leerde met spelt- en boekweitmeel werken. Mijn ogen gingen echt open. Het zijn niet de vetten die zorgen voor gewichtstoename, maar wel de suikers. Ze verstoren je hormoonspiegel, vergroten je eetlust, laten je lichaam verzuren en brengen je darmflora uit balans. Ik leerde andere alternatieven voor suiker gebruiken.
Op het boek van Amber Albarda is de voedselzandloper van Kris Verburgh een mooie aanvulling. Iets minder kleurrijk, maar wel enorm wetenschappelijk onderbouwd. Ik geloof oprecht in de theorie van de voedselzandloper en pas dit toe in mijn dagelijkse eetpatroon. Na het lezen van zijn boek, heb ik kennis gemaakt met havermout en ik moet zeggen dat het best lekker is.
4. Een tafel in de zon van Petra Vandewouer
Een boek over de keuken van de zon. Geef toe, die titel alleen doet je toch al zin krijgen in eten? De vele foto’s, tips en mooie tekst deden me nog meer watertanden. Ik hou van een kookboek met een ziel. Een kookboek mag niet zomaar een boek zijn met prentjes en recepten. Het spreekt me pas echt aan als het leeft. Snap je wat ik bedoel? Je moet gewoon onmiddellijk zin hebben om de recepten te gaan uitproberen, om te kokkerellen, om nu meteen de ingrediënten in de winkel te halen, je moet de verhalen achter de recepten ontdekken, je moet extra ideeën krijgen om gerechtjes naar je eigen hand te zetten. Een kookboek leeft voor mij als er verhalen, tips en herinneringen in staan. Een keuken moet toch ook een ziel hebben? Jij lust toch ook niet graag flets voedsel? Er moet smaak en persoonlijkheid in je gerechten zitten. Wel, dan hoort dat toch hetzelfde te zijn bij een kookboek? De boeken van Pascale Naessens zijn voor mij ook een mooi voorbeeld van een kookboek met een hart en een ziel. Ze leven, ze spreken tot de verbeelding en doen je zin krijgen in eten. Bij het boek van Petra Vandewouer droom ik gewoon weg naar Zuiderse oorden. Door haar boek heb ik ook het belang van de seizoenen leren respecteren. Elke seizoen heeft zijn eigen typische ingrediënten.
Door haar recept van de gegrilde aubergine met tomatencompote is mijn liefde voor aubergines ontstaan. Hemels lekker gerecht.
En dit is alvast ook één van mijn favorietjes uit haar boek. Meloen en geroosterde paprika is echt de ultieme smaakcombinatie.
5. Fast, Fresh & Simple van Donna Hay
Alle kookboeken van Donna Hay zijn super. Ze heeft er ondertussen al zeker een handvol en ik heb ze net nog niet allemaal. Ze heeft me geleerd dat lekker koken gewoon snel en eenvoudig kan zijn. Haar gerechten zijn lekker, puur en eenvoudig. Ideaal voor vrouwen die het druk hebben en die ‘s avonds toch nog een lekkere en gezonde maaltijd op tafel willen zetten.
Heb jij nog leuke boekentips voor mij?
Marie says
Plenty van Yotam Ottolenghi! Een bom aan heerlijke smaken, prikkelende geuren, fantastische kleuren! Een waar groentenfeest en een kookboek dat niet mag ontbreken in je kast.
Annelies says
Ik hou van Veg van Hugh Fearnley-Whittingstall: een perfect boek voor niet-vegetariërs die toch af en toe het vlees aan de kant laten. En “Wat Katie eet” heeft verrukkelijke recepten, maar is vooral prachtig vormgegeven. Twee aanraders voor je verlanglijstje! 🙂
Nadine says
Plenty van Ottolenghi ! En Vegalicious van Alice Hart.
Ben zelf geen vegetariër maar doe er zoveel inspiratie uit op !
Joyce says
Mooie boeken, ik ken die natuurlijk van Amber en Kris, die anderen zeggen mij zo niets, of heb ik nog niet gelezen. Zou ik zeker kunnen doen! Inspiratie is altijd mooi!
Kimberley says
Ik vind Powerfood van Rens Kroes een echte aanrader. Vooral de ontbijtmuffins en pasta met zalm zijn favoriet! 😀
julivwee says
Ik heb haar boek ook. Nog nooit iets uitgemaak. Bedankt voor de tip 🙂 moet ik eens proberen.
Lisa says
Leuke boeken, ik zelf vind Sandra super leuk!
Kijk naar haar programma op VTM, ze kookt super lekkere en snelle dingen.