Foodinspiratie

5 mythes over glutenvrij eten op een rij

Glutenvrij eten is hip, veel mensen volgen tegenwoordig een glutenvrij dieet. Maar wat zijn gluten nou eigenlijk en is het voor iedereen beter om glutenvrij te eten? Met de feestdagen in het vooruitzicht som ik 5 glutenvrije mythes op: je wil je glutenvrij etende gasten immers niet voor de borst stoten!

tafel glutenvrij 

  1. GLUTENVRIJ ETEN IS GEZONDER

Gluten zijn een eiwit dat je in graansoorten zoals tarwe, gerst, spelt en rogge vindt. Tegenwoordig hebben veel mensen het gevoel dat het eten van granen niet gezond is. Dit is echter niet bewezen. Door granen weg te laten in het dagelijkse eetpatroon mis je essentiële voedingstoffen en kan er een gebrek ontstaan aan bijvoorbeeld voedingsvezels, vitamine B1, foliumzuur, jodium en ijzer. Gluten zijn schadelijk voor mensen die glutenintolerant zijn. 

  1. ALS JE GLUTENVRIJ EET, HEB JE COELIAKIE

Het kan ook zijn dat je allergisch bent voor tarwe of dat je glutensensitief bent. Tarwe allergie, glutensensitiviteit, en coeliakie hebben met elkaar gemeen dat je je beter voelt als je minder of geen gluten eet.

De verschillen en symptomen op een rij:

  • Coeliakie: coeliakie is een permanente intolerantie van het immuunsysteem voor het eiwit gluten. Symptomen: maag- en darmproblemen, gezwollen buik, diarree, buik-, hoofd-, gewrichts- en spierpijn, gewichtsverlies en algemene verzwakking, vermoeidheid, buikwind, verminderde eetlust, braken, chronisch ijzertekort, gebrek aan micronutriënten en bij kinderen groeiproblemen.
  • Glutensensitiviteit: glutensensitiviteit is een vorm van symptomatische glutenintolerantie. Dit betekent dat een reactie na het eten van gluten mogelijk is, zelfs indien coeliakie en tarweallergie uitgesloten zijn. Symptomen: maag- en darmproblemen, gezwollen buik, diarree, buik-, hoofd-, gewrichts- en spierpijn, concentratieproblemen, buikwind en misselijkheid. Eventueel: vermoeidheid, stijfheid en tintelingen in de ledematen
  • Tarweallergie: tarweallergie is een voedselallergie. Er worden antilichamen geproduceerd tegen bepaalde allergenen die in tarwe zitten. Symptomen: huidproblemen, astma en concentratieproblemen.
  1. GLUTEN ZITTEN ALLEEN IN BROOD

In de supermarkt is het soms moeilijk om de producten eruit te halen waar geen gluten in zitten. Goed om weten is dat producten met tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en keenkorn altijd gluten bevatten. En alle daaruit samengestelde producten zoals meel, griesmeel, gort, zetmeel, muesli, paneermeel en pasta dus ook. Brood, gnocchi, pizza, pasta, noedels, gebak, bladerdeeg, koekjes, mueslirepen en bier kunnen ook gevaarlijk zijn.

Bij veel andere voedingsmiddelen kan het toch nog zijn dat ze gluten bevatten. Het is altijd goed om de lijst met ingrediënten op de verpakking te controleren. Gelukkig zijn er ook speciale glutenvrije producten. Er zijn merken, zoals Schär, die speciale glutenvrije producten, zoals brood, pasta, cakes, koekjes en snacks aanbieden.

  1. JE MAG GEEN CHIPS OF FRIETEN ETEN

Natuurlijk wel! Vlees, vis, fruit, groenten maar ook veel zuivelproducten, rijst, maïs, aardappelen en peulvruchten zijn van nature glutenvrij. Pas wel goed op met kant-en-klare gerechten, hier kunnen bijvoorbeeld glutenbevattende sauzen in zitten. Daarnaast zijn van nature glutenvrij producten vaak gepaneerd, met meel bestrooid of gefrituurd in beignet beslag. Dit maakt de producten glutenhoudend en dus niet toegestaan in een glutenvrij dieet. Check altijd goed de verpakking!

  1. EEN KRUIMEL MET GLUTEN ERIN KAN TOCH GEEN KWAAD

Afgezien van de keuze voor glutenvrije producten moet je er in de keuken vooral op letten dat de deze niet tijdens de opslag en de bereiding met gluten in aanraking kunnen komen. Want zelfs een kruimel met gluten erin kan bij iemand met glutenintolerantie tot ernstige klachten leiden. 

Kruisbesmetting kan supersnel gebeuren. Daarom moet je al het houten keukengerei dubbel aanschaffen: een set voor glutenvrije producten en een set voor glutenhoudende producten. Bloem blijft namelijk tussen de kleine spleetjes in het hout zitten. Een tip: bewaar glutenvrije producten boven de producten die wel gluten bevatten, zodat er niet per ongeluk gluten in je glutenvrije producten vallen!

Met dank aan glutenvrije expert Schär voor de uitgebreide informatie!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply