Guilty / Desserts

Brownie met sinaasappelgelei en chocoladecrumble

Klaar voor een lekker dessertje? Iets met chocolade, crumble en sinaasappel? Brownies gecombineerd met een sinaasappelgelei en een heerlijke chocoladecrumble. Desserts met crumble vind ik altijd een feestje. Deze brownies hebben  helaas wel wat calorieën maar dat lossen we in januari op. Dan gaan we weer met z’n allen detoxen. En doe nu maar een elastische broek aan dan voel je helemaal niet dat er een kilootje meer aan hangt… haha, zo los ik het toch op. Mijn broeken beginnen hopeloos te spannen. Vooral aan mijn benen. V E R S C H R I K K E L I J K !! Ik weet niet of het komt doordat ik wat ‘gespierder’ aan het worden ben doordat ik nu 2 keer per week train bij Venice Beach of omdat ik gewoon een paar kilootjes verdikt bent … Ik hoop op het eerste! Ik zou eigenlijk gewoon eens op de weegschaal moeten staan, maar eerlijk gezegd … IK DURF NIET !!!! Hebben jullie dat ook? Ik voel me eigenlijk beter in mijn vel als ik dat getalletje niet weet. Spieren wegen meer dan vet … Maar dat vertelt jouw weegschaal natuurlijk niet. Terwijl jouw lichaam er in de spiegel een pak beter kan beginnen uitzien … kan dat getal op de weegschaal jou iets heel anders vertellen. 

chocoladebrownie

Maar even terug naar mijn guilty pleasure. Côte d’Or organiseert de verkiezing van België’s favoriete familierecept met chocolade en daarom kreeg ik een doos vol chocolade in de bus. Voor de wedstrijd gaat côte d’or op zoek naar zo’n typisch dessert waar iedereen binnen de familie verlekkerd op is. Een chocoladerecept dat doorgegeven wordt van generatie op generatie en onvergetelijke momenten bezorgt. Hier kan je stemmen op jouw favoriete recept met chocolade. 

Das dan weer het nadeel van bloggen. Soms krijg je de allerlekkerste dingen toegestuurd, die helemaal niet zo goed zijn voor mijn favoriet onder de jeansbroeken … Die skinny jeans. Skinny’s zijn een even goede controle voor mijn gewicht als de weegschaal. Begint alles een beetje te spannen, dan weet ik dat het tijd is voor een kleine detox.

Maar goed. Af en toe moeten we die weegschaal even loslaten en gaan we gewoon genieten van eten en vooral genieten van zo nu en dan eens een dessertje. Een vriend van me die dol is op bakken, heeft me geholpen om dit lekker dessertje in elkaar te flansen. Je kan zijn facebookpagina en recepten hier vinden. 

Vind je het wat veel werk? Dan kan je het florentinekoekje weglaten. Maar die sinaasappelgelei met chocoladecrumble is echt een must en maakt van een simpele brownie toch een verfijnd dessertje. 

BROWNIE MET SINAASAPPELGELEI EN CHOCOLADECRUMBLE
Print
Ingredients
 1. Brownie :
 2. - 3 eieren
 3. - 100 gr suiker
 4. - 100 gr boter
 5. - 100 gr pure chocolade (70%)
 6. - 120 gr amandelpoeder
 7. - 7 gr bakpoeder
 8. - snuifje zout (fleur de sel)
 9. - 20 gr amaretto
 10. Crumble :
 11. - 110 gr bloem
 12. - 110 gr zachte boter
 13. - 110 gr blonde kandijsuiker
 14. - 110 gr amandelpoeder
 15. - 15 gr cacao
 16. - snuifje zout
 17. Sinaasappel Gelei :
 18. - 1 dl sinaasappelsap
 19. - 50 witte suiker
 20. - 1 gr agar agar
 21. - 100 gr suiker
 22. - 100 gr boter (gesmolten)
 23. - 100 gr blonde kandijsuiker
 24. - 100 gr sinaasappelsap
 25. - 5 gr appel of mango azijn
 26. - 75 gr bloem
 27. Florentine :
 28. - 100 gr suiker
 29. - 100 gr boter (gesmolten)
 30. - 100 gr blonde kandijsuiker
 31. - 100 gr sinaasappelsap
 32. - 5 gr appel of mango azijn
 33. - 75 gr bloem
Instructions
 1. Bereiding

 2. Voor de brownie:

 3. Verwarm de oven op 200 °C. Klop de eieren en de suiker wit.
 4. Smelt de chocolade met de boter op het vuur. Voeg een snuifje fleur de sel toe en spatel er de wit geklopte eieren onder.
 5. Voeg het amandelpoeder, het bakpoeder en de Amaretto toe. Bekleed de bakvorm met bakpapier en vul hem voor de helft met het cakebeslag. 
 6. Bak de cake 30 minuten op 175 °C. 
 7. Neem de cake uit de oven en laat hem afkoelen in de vorm. Snijd de afgekoelde cake los van de bakvorm en snijd er een rechte plak uit.
 8. Voor de crumble:

 9. Verwarm de oven voor op 150°C. 
 10. Roer de boter los, voeg de suiker en amandelpoeder toe en kneed tot een deeg. Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng goed. 
 11. Rol het deeg uit. Leg de crumble op een bakplaat en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de crumble afkoelen.
 12. Verkruimel de crumble met een blender.
 13. Voor de sinaasappelgelei

 14. Meng alle Ingrediënten. Breng aan de kook en laat dan afkoelen en stijf worden. Snijd daarna in de gewenste vorm.
 15. Voor de florentine:

 16. Draai de suikers, het sinaasappelsap en de mangoazijn glad in een keukenrobot met een vlinder.
 17. Voeg geleidelijk de warme, gesmolten boter toe. 
 18. Voeg, wanneer de boter volledig is opgenomen, de bloem toe en draai opnieuw glad. Laat de massa 1 uur rusten in de koelkast.
 19. Verwarm de oven voor op 150 °C. Strijk een laag beslag (3 mm) uit op een bakmatje en bak in 10 minuten goudbruin op 150 °C.
 20. Neem het bakmatje uit de oven en bedek de kletskop met een vel bakpapier. Draai het bakmatje en het bakpapier samen om en verwijder voorzichtig het bakmatje. Plaats het bakpapier met de kletskop weer op de warme bakplaat.
 21. Wacht tot de florentines al een beetje hard zijn, maar nog niet volledig. Snijd een lange baan (15 cm) van de kletskop en draai ze voorzichtig rond de ring. Laat afkoelen op de cilinder.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Marlotte 20 november, 2015 at 08:04

  Aah wauw, wat een prachtig dessert. Lijkt me echt onwijs lekker! Die ga ik onthouden voor de feestdagen!

 • Reply nicolas 28 december, 2015 at 18:11

  Julie,

  mooi receptje, maar ik geraak niet goed wijs uit de ingrediënten voor de sinaasappelgelei…
  Kan het zijn dat je voor de gelei enkel sinaasappelsap, suiker en agar agar nodig hebt?
  Is de rest die er bij staat dan voor de mousse die bovenop de brownie ligt?

  mvg

  Nicolas

 • Reply Marijke 18 december, 2016 at 22:10

  Ziet er heel lekker uit! Wel één dingetje dat voor mij niet duidelijk is ?: voor de gelei vermeld je in de ingrediëntenlijst een keertje 1 dl sinaasappelsap en een keertje 100 gr sinaasappelsap?

 • Leave a Reply