Side Dish / Bij, Veggie

Gegrilde aubergine met tomatencompote en geitenkaas

Een gerechtje uit het boek van Petra Vandewouer ‘Een tafel in de zon’. Dit kookboek is echt een aanrader. De titel sprak me meteen aan. De Zuiderse keuken is voor mij echt genieten. Veel groenten, vis, zonnig, lekker en licht eten, olijfolie, weinig vlees, kortom de echte pure keuken! Dit is voor mij echt mijn basiskeuken. De Vlaamse kost heb ik echt laten varen. Hieronder één van mijn lievelingsgerechten uit het boek. Ik heb het al verschillende malen klaargemaakt en het blijft echt puur genieten bij elke hap je binnen neemt 🙂

een tafel in de zon

GEGRILDE AUBERGINE MET TOMATENCOMPOTE EN GEITENKAAS
Print
Ingrediënten voor 2 personen
  1. 1 aubergine
  2. olijfolie
  3. peper & zout
  4. 4 sjalotten, fijngesnipperd
  5. 2 stevige teentjes knoflook, gehakt
  6. 1 dl olijfolie
  7. 2 kg tomaten, ontveld en ontpit
  8. 1 el suiker
  9. 2 el balsamicoazijn
  10. 1 vers geitenkaasje
  11. parmezaanschilfers
  12. 2 el pijnboompitten, geroosterd
  13. zoutschilfers of fleur de sel
  14. fijne olijfolie
  15. 4 sneetjes gedroogde ham
  16. rucola
Bereiding
  1. Snij de aubergine in de lengte in tweeën. Snij de ronde kant ij zodat je schijven krijgt van ongeveer 3 cm dik. Bestrijk ze met olijfolie en gril ze in een grillpan 2 minuten aan elke kant tot ze een mooi grillpatroon hebben.
  2. Neem een ovenschaal en giet er een flinke bodem olijfolie in (enkele millimeters). Leg de aubergines in de olijfolie en draai ze meteen om zodat ze lekker in de olijfolie gedrenkt zijn. Kruid flink met peper en zout aan beide zijden.
  3. Zet de ovenschaal 10 à 20 minuten in een oven op 180 °C tot de aubergines door en door gaar zijn (ze zijn gaar als een mes er vanzelf inglijdt). Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
  4. Smoor de sjalotten en de knoflook glazig in flink wat olijfolie. Voeg de tomaten, de suiker en de balsamico toe en kruid flink met peper en zout. Laat heel zachtjes pruttelen zonder deksel tot het vocht is verdampt en de tomaatjes mooi tot compote zijn gekookt. Houd het goed in het oog, want tomaten branden zeer snel aan. Laat afkoelen.
  5. Leg de aubergines op de borden en doe er een flinke eetlepel tomatencompote op. Werk af met enkele stukjes geitenkaas, parmezaansnippers en pijnboompitten, wat olijfolie en zoutschilfers. Geef er de ham bij en enkele blaadjes sla.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

Tip: 
  • Ik droog de ham enkele minuten in een voorverwarmde oven op 150°C. Zo is hij lekker krokant. Ik trek hem dan in kleine stukjes en strooi hem over de aubergine met tomatencompote. Nog lekkerder !!! 
Petra Vandewouer 'Een tafel in de zon'

Petra Vandewouer ‘Een tafel in de zon’

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Petra 17 mei, 2013 at 15:13

    Heel fijn dat je zo’n fan bent van mijn boek! Ik ben ondertussen fan van je blog! Groetjes
    Petra

    • Reply julivwee 17 mei, 2013 at 17:40

      Bedankt voor je reactie! Ja jouw boek is echt volledig mijn ding & mijn favoriete keuken. Het inspireert me echt om nieuwe of gelijkaardige recepten te maken šŸ™‚ En alleen al jouw schrijven over bepaalde producten of ingrediĆ«nten, doet me echt honger krijgen en zin om naar het Zuiden te trekken.
      Groetjes Julie

    Leave a Reply