December is begonnen. Ik vind december altijd een heel gezellig maand. Sinterklaas, de kerstboom, veel kaarsjes in huis en extra tijd samen met de familie doorbrengen. Gezellig binnen cocoonen terwijl het buiten koud en kil is. De herfst is de laatste tijd al erg mild voor ons geweest. Je hoort me niet klagen hoor, ik heb het niet zo voor sneeuw. Koning winter komt nu toch een stuk dichterbij. Vriestemperaturen vind ik best aangenaam, zolang het maar niet begint te regenen. In de keuken heeft de herfst ook nog heel wat moois te bieden. Denk maar aan pompoen, pastinaken, winterwortelen, wilde paddestoelen, appels en peren.
Dit gezond eten kwam deze week allemaal op mijn bord. Kijk je mee?
Maandag:
Mijn eten op maandag was gewoon heerlijk. Al zeg ik het zelf. Maarten vond het trouwens ook top. Ik liet hem bietjes eten. Als dat geen kust is. Voor mij maakte ik en carpaccio van gepofte bietjes en geitenkaas en op het bord van Maarten varieerde ik met wat koude rosbief bij de bietjes.
Dinsdag:
Op dinsdag stond er weer een lesje Spermalie gepland. Als voorgerecht hadden we een gekonfijt kwartelbilletje, kruidenflensje met champignons, portosausje en geglanceerde courgette. Het hoofdgerecht was een papillot van roodbaars, polenta en gekonfijte tomaat. Als dessert was het mijn lievelingstaart tarte tatin met speculaasijs.
Woensdag
Woensdag maakte ik een winterse salade met rodekool, appel en geitenkaas. Rode kool wordt zo vaak onder gewaardeerd. Spijtig, want ik vind het nochtans een lekkere groente als je ze de nodige aandacht geeft natuurlijk.
Donderdag:
Op de kookworkshop van Le Creuset met Stephanie Coorevits viel de risotto van fregola zo in de smaak dat ik het donderdag opnieuw heb gemaakt. Ik heb er gebakken coquilles bij gegeven. Onder de fregola heb ik pompoenpuree, krokante pancetta en pecorino gemengd. Yummie, twas zo smullen. Maarten vond ik ook weer heerlijk. Dubbel zo geslaagd dan.
Vrijdag:
Gewoon simpel. Een beetje comfortfood. Ik maakte een stoofpotje van lamsgehaktballetjes met tomatensaus. Persoonlijk ben ik dol op lamsvlees. Vervang het gerust door varkensgehakt als je dit beter vindt.
Zaterdag:
We gingen naar een babyborrel, maar helaas ben ik foto’s vergeten te nemen.
Zondag:
Met het restje van de pompoenpuree, maakte ik pompoenbrood. Man, das lekker. Binnenkort zit ik dit recept online en ik kan je verzekeren dat het smullen is. Nooit verwacht dat pompoen zo lekker kon zijn in zoete gerechten.
Manon says
Ziet er allemaal heerlijk uit! 🙂
Silke says
als jij voor jullie tweetjes rode kool maakt (als ik zo vrij mag zijn te veronderstellen dat jij een hele verse kool aansnijdt): wat doe jij met de rest? Ik bedoel: hoe vermijd jij dat je voor de rest van de week rode kool moet eten? Dat is meestal mijn probleem met dit soort “grote” wintergroenten…
julivwee says
Hey Silke! Ja idd, dat vind ik ook een probleem. Meestal deel ik de kool met m’n mama. Ze gebruikt dan de andere helft. Maar waar ik mijn groenten koop, kan je 1/2 rode kool kopen. Er is zelfs rode kool te koop die vers al in kleine sliertjes in gesneden. Ook heel handig 🙂
Manon says
oeh lekker allemaal!
sofie says
1 voor 1 lekker receptjes.
Veel al klaargemaakt.
Kan ik deze van de rode kool hier al vinden?
groetjes
julivwee says
voorlopig staat het nog niet online, ha ik moet eerst nog tal van andere recepten online zetten. Komt wel nog 🙂