Breakfast

Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt

Vandaag een lekker ontbijt om een gezond rozijnenbrood te maken. Lusten jullie graag rozijnenbrood? Ik ben er dol op, maar het is niet echt een gezond brood he. Ik moet toegeven dat ik weinig brood eet, maar ik zou het ook niet uit mijn leven willen bannen. Zo nu en dan een krokant stukje brood met boter en grof zout is toch puur genieten, vind je niet? Ook op zondag heb ik graag wat brood met een lekker stukje kaas erbij. Daarom probeer ik zelf wel eens een gezonde versie voor brood uit zoals dit havermoutbrood of dit lekker zadenbrood.

Vandaag geef ik jullie dit bijzonder recept om een gezonde versie voor rozijnenbrood te maken. Geen brood dat je uren hoeft te kneden en te laten rijzen. Nee, veel beter. Dit is een lekker en gezond alternatief voor rozijnenbrood die enorm snel klaar is. Wat willen we nog meer?

gezond brood met rozijnen

Voor de vulling kan je eigenlijk kiezen wat je er allemaal in gooit. Je hoeft ook niet af te wegen. Het steekt niet op een rozijn meer of minder. Doe er maar genoeg in hoor! Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder toch? Je zou ook stukjes appel of gedroogde vijgen erin kunnen doen. Ik heb hier gekozen voor een mengeling van gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en bleke en donkere gedroogde rozijnen. Ik koop die gedroogde vruchten altijd in De Noten-boetiek in Gent. Heerlijk winkeltje 🙂

spelt-yoghurtbrood met rozijnen

GEZOND ROZIJNENBROOD MET SPELT EN YOGHURT
Print
Ingrediënten voor 1 brood
  De basis
  1. 250 g speltmeel
  2. 250 g magere Griekse yoghurt
  3. 1 ei
  4. 1 tl baking soda
  5. 1 tl bakpoeder
  6. beetje grof zout
  De vulling
  1. gedroogde rozijnen
  2. gedroogde veenbessen
  3. gedroogde bosbessen
  4. 1 el kaneel
  Bereiding
  1. Meng het speltmeel, bakingsoda, bakpoeder en zout goed door elkaar. Voeg dan het ei en de yoghurt toe en mix door elkaar heen. Ik deed dit gewoon met een lepel. Het mengsel plakt wel een beetje.
  2. Voeg de ingrediënten voor de vulling toe. In dit geval zijn dit de gedroogde veenbessen, gedroogde bosbessen en rozijnen. Maar je kan hiermee spelen en variëren. Je mag er zeker en vast genoeg toevoegen. Hoe meer rozijntjes, hoe lekkerder ik dit brood vind. Maak hier een deegbal van.
  3. Doe het deeg in een cakeblik en zet het 35 minuten in een warme oven op 180°C.
  Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

  speltbrood met yoghurt en rozijnen

  Volg je me al op facebook, twitter, instagram of bloglovin?

  Previous Post Next Post

  You Might Also Like

  33 Comments

 1. Reply Gracia 5 oktober, 2014 at 08:36

  Kan je speltmeel ook vervangen door amandelmeel of kokosmeel of een combinatie daarvan? Lijkt me heerlijk dit brood!

  • Reply julivwee 5 oktober, 2014 at 10:26

   Ja ik vond het ook heerlijk !!! Ik heb het nog niet gemaakt met amandel of kokosmeel, maar volgens mij moet dit wel lukken hoor. Mocht je het testen en het is ook lekker, mag je me dat altijd eens laten weten want ik ben ook wel benieuwd 🙂

 2. Reply Nathalie 5 oktober, 2014 at 20:39

  Wat is het verschil tussen bakingsoda en bakpoeder ???

  • Reply julivwee 6 oktober, 2014 at 08:06

   bakingsoda is bicarbonaat. Hier vind je er een mooi artikel over: http://www.debakparade.nl/2011/03/verschil-baking-soda-en-bakpoeder.html

   • Reply Helena 30 maart, 2015 at 16:45

    Ik moet het ook telkens terug opzoeken 🙂 In dit receptje kan je dan toch enkel baking soda gebruiken aangezien er yoghurt in het recept zit? Of begrijp ik het nog steeds verkeerd..?

    Paasmaandag is kaas-en wijn dagen dit ja ik zeker en vast eens proberen!
    Klinkt simpel en snel genoeg (wat met de meeste broden niet het geval is, en mij enorm tegenhoudt)

 3. Reply Suus 6 oktober, 2014 at 21:41

  Dit recept ga ik zeker maken. Het ziet er onwijs lekker uit!

  Liefs Suus

  • Reply julivwee 7 oktober, 2014 at 15:48

   Ja was het ook, ben wel enorm benieuwd naar hoe jij het zou stylen, want ik ben altijd zooooo jaloers op je mooie foto’s 🙂

 4. Reply Anne 11 oktober, 2014 at 12:59

  Ik heb het net gemaakt, inderdaad heel makkelijk en heerlijk!

  • Reply julivwee 11 oktober, 2014 at 19:17

   Leuk om te horen 🙂

 5. Reply Lysanne 11 oktober, 2014 at 13:37

  Oehh lekker hoor! Haha ik snap je helemaal met een sneetje geroosterd brood met roomboter en zeezout 😉 Dat is echt zo lekker! Ik ga zeker je brood een keertje maken!

  Liefs

 6. Reply Lieve 11 oktober, 2014 at 15:36

  Ik heb het brood net uit de oven gehaald. Het deeg is heel makkelijk klaar te maken (ik gebruikte de kneedhaken van mijn mixer) zonder dat van alles vuil hoeft te maken! Ik kon onmogelijk wachten totdat het brood afgekoeld was om al een sneetje te proeven: heerlijk. En boven dien ruikt mijn huis nu ook naar ovenvers brood. Dankjewel voor dit recept.

  • Reply julivwee 11 oktober, 2014 at 19:07

   Dag Lieve ! Wat fijn dat je me dit laat weten. Ik hoor het graag als je dingen hebt gemaakt 😉 Ik vind het ook een heerlijk ontbijt, vooral met een stukje kaas erbij. Groetjes Julie

 7. Reply Anne 10 januari, 2015 at 17:53

  Hoi,
  Ik heb het recept nu twee keer gemaakt en het valt me op dat het deeg wel heel plakkerig blijft. Is dit normaal? De tweede keer heb ik niet eens de volle hoeveelheid yoghurt toegevoegd en nog bleef het heel plakkerig. Maar misschien hoort het wel, want door het toevoegen van meer meel wordt het brood wel weer heel stevig.

  Groetjes,

  Anne

  • Reply julivwee 10 januari, 2015 at 18:40

   Dag Anne
   Ja het is normaal dat het een plakkerig deeg is. Maar in de oven komt dit goed. Als het echt nog TE is, kan je gewoon wat meer of minder yoghurt toevoegen of wat spelen met het meel. Veel is ook afhankelijk van de soort yoghurt dat je gebruikt. Ik gebruik Griekse yoghurt, maar per merk zijn daar natuurlijk ook nog verschillen in.

   • Reply Anne 10 januari, 2015 at 18:49

    Dankjewel voor je reactie! Hierna nog maar een keer proberen dan 🙂

 8. Reply An 19 januari, 2015 at 17:08

  Kun je dit brood ook in de broodbakmachine maken? Zoja, moeten er dan aanpassingen gebeuren? Bedankt! Ik kijk al uit naar je antwoord!

  • Reply julivwee 19 januari, 2015 at 17:56

   Dag An. Ik heb thuis geen broodmachine, dus ik zou het antwoord niet 100% kunnen zeggen. Normaal moet dit lukken. Volgens mij is het ook handiger met een machine want het deeg is vrij plakkerige om te roeren met de hand 🙂
   Groetjes Julie

 9. Reply Marleen 16 maart, 2015 at 23:36

  dit brood is superlekker, ik gebruik wel volkoren-speltmeel en 2 eieren ipv 1. Ook al gebakken met een notenmengeling en cacaonibs. Het valt hier ontzettend in de smaak.
  Hartelijk dank voor deze gezonde lekkernij 🙂
  groetjes, Marleen

 10. Reply Marie 25 maart, 2015 at 10:56

  Dag Julie,

  Ik heb dit brood reeds een aantal keer gemaakt en heb er opnieuw wel zin in. Alleen geen Griekse yoghurt in huis op dit moment. Denk je dat het met gewone yoghurt ook zou lukken? Anders snel ik naar de winkel. 🙂

  Groetjes,
  Marie

  • Reply julivwee 25 maart, 2015 at 21:31

   Ja, gewone yoghurt lukt volgens mij ook wel 🙂
   Ik zou wel geen magere yoghurt nemen, want griekse yoghurt is vrij dik en magere yoghurt is een stuk lopender en het brood moet echt een deeg zijn.

 11. Reply Monique Van Dyck 30 maart, 2015 at 23:18

  Ik heb dit receptje gemaakt gisteren en het brood is verrukkelijk!
  Het is een gezond rozijnenbrood, da’s altijd mooi meegenomen.
  Bedankt voor dit leuke recept en de leuke site!
  Monique

  • Reply julivwee 31 maart, 2015 at 21:20

   Super Monique! Leuk om te horen 🙂

 12. Reply André 7 mei, 2015 at 11:09

  Leuk en simpel recept, ik ga het zeker snel proberen te maken met een beetje sinasappelrasp en wat extra hazelnoten erdoor. Vooral de sinasappelschil moet hem nog iets extra’s geven in de smaak. Ik ga laten weten of het mij ook lukt 🙂

  • Reply julivwee 8 mei, 2015 at 13:56

   Goede tip van die sinaasappelrasp 🙂

  • Reply André 10 mei, 2015 at 11:43

   De smaak met de rasp is goed. Had alleen geen bakingsoda en heb twee theelepels wijnsteenbakpoeder gebruik. Van de week nog eens een poging doen want het brood is nu gewoon niet luchtig.

   • Reply julivwee 10 mei, 2015 at 13:18

    Dag André. Ik denk dat het eigen is aan een brood met yoghurt. Moeilijk om het luchtig te krijgen. Maar mocht je hier tips voor hebben, hoor ik het graag 🙂

    • Reply André 10 mei, 2015 at 20:04

     Het brood op je foto’s is wel een stuk luchtiger dan wat ik heb gecreëerd…..

 13. Reply Astrid 10 december, 2015 at 16:33

  Overheerlijk!!!! Ik heb het met gewone magere yoghurt gemaakt, 1 pakje bakpoeder, half speltmeel en half speltbloem, 4 el rozijnen en cranberries én wat cacaonibs. Mmmm lekkerder dan de kant-en-klare mikkeman die de Sint gebracht had, echt waar! Dit ga ik zeker nog eens maken. En het was erg luchtig ja!

  Dit wordt een blijver 🙂

 14. Reply Recept: Moederdagontbijtje – Miss Havermout 4 juli, 2016 at 21:07

  […] Ik vind zelfgebakken brood een van de lekkerste dingen die er zijn. Wat is er nu beter dan wakker worden en de geur van vers gebakken brood ruiken. Helaas is het best veel werk om zelf brood te bakken. Je moet het deeg een hele tijd kneden en dan moet het ook nog eens twee keer rijzen. Maar ik heb goed nieuws voor je, dit yoghurt rozijnenbrood is super makkelijk. Je maakt het met bakpoeder en baking soda (te koop in de supermarkt van het merk Dr. Oetker) in plaats van gist waardoor je het brood na het mengen van de ingrediënten meteen kunt afbakken. Het receptje voor dit gemakkelijke brood vind je hier. […]

 15. Reply Diana 4 juli, 2017 at 18:04

  Gemaakt met volkorenmeel en walnoten…..heerlijk!!

 16. Reply Meriam 31 juli, 2017 at 13:29

  lekker, makkelijk te maken. Mag iets voller van smaak ga het zeker nog eens maken dan met 2 eieren. En las de tip met sinasappelschilrasp dat ga ik ook proberen. Maar voor de eerste keer was het een s6. dankjewel voor het recept 🙂

 17. Reply De comeback van oude granen | Florette 3 augustus, 2017 at 14:49

  […] Gezond rozijnenbrood met spelt en yoghurt […]

 18. Reply Laura 1 november, 2017 at 18:00

  Super lekker! Vond het een beetje cake achtig.. . Mjam!

 19. Leave a Reply