Breakfast, Snacks

Havermoutbrood met hazelnoten en rozijntjes

Dit havermoutbrood recept is absoluut de moeite waard om te proberen. Ik werk graag met havermout in plaats van met gewone tarwebloem. Havermout is heel gezond en zorgt niet voor suikerpieken. Je kan dit brood zowel eten bij het ontbijt of als vieruurtje. Het is heel snel klaar en helemaal niet moeilijk om te maken. Je kan het natuurlijk niet vergelijken met het brood zoals we kennen bij de bakker, maar ik vind het zeker even lekker om zo’n plak havermoutbrood bij mijn ontbijt te hebben. Het recept komt van de blog Proeven op Zondag. Carine kookt volgens het boek van Kris Verburgh ‘De Voedselzandloper’.

Ik at twee dikke plakken met een stukje pecorino en een kommetje fruit. Dit vind ik een heerlijk ontbijt op zondagmorgen. Probeer ook eens deze snelle rozijnen-speltbroodjes, die zijn ook heerlijk.

Ik gebruik hier een eetlepel tagatesse en dat is een vervanger voor suiker. Het bevat veel minder calorieën en heeft dubbel zoveel zoetkracht, waardoor je er maar de helft van de suiker moet van gebruiken. Ik gebruik vaak nog minder dan de helft. Ook heeft tagatesse een heel lage glycemische index dus dat betekent dat de suikers veel trager in ons bloed worden opgenomen en minder tot verslaving leidt. Mocht je geen tagatesse in huis hebben, zou je ook stevia, ahornsiroop of honing kunnen gebruiken.

havermoutbrood havermoutbrood met pecorino

HAVERMOUTBROOD MET HAZELNOTEN EN ROZIJNTJES
Print
Ingrediënten voor 1 brood
 1. 300 gr havermout (waarvan 200 g fijn mixen en 100 g grof laten)
 2. 200 ml amandelmelk (of sojamelk, rijstmelk)
 3. 1 koffielepel bakpoeder
 4. een snuifje zout
 5. 1 koffielepel tagatesse (suikervervanger, te koop in de supermarkt)
 6. 4 eieren
 7. 2 el pompoenpitten (naar smaak)
 8. 2 el lijnzaad (naar smaak)
 9. 100 g rozijnenmengeling (ik koos voor veenbessen, donkere en lichte rozijnen)
 10. 30 g hazelnoten, grof gehakt
Bereiding
 1. Mix de havermout fijn en voeg de gewone havermout toe. Voeg alles in een mengschaal en doe er de pompoenpitten en het lijnzaad bij. Voeg de melk, bakpoeder, zout, tagatesse en de eieren toe. Meng alles goed.
 2. Voeg de rozijnen en gehakte hazelnoten toe en doe het mengsel in een bakblik.
 3. Werk de bovenkant af met nog wat extra pompoenpitten.
 4. Zet het in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 45-50 minuten.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

Tip: je kan in plaats van noten en rozijnen ook fruit gebruiken zoals bosbessen. Ook lekker met appel en kaneel. Of probeer het eens met gedroogd fruit of vijgen. Je kan er eigenlijk vanalles in doen dat je zelf lekker vind. Je zou ook een hartige variant kunnen maken met olijven en kruiden.

Tip: vind je het brood te veel dan kan je ook alles halveren en een kleinere bakblik gebruiken. Dat doe ik vaak want het is vaak alleen ikzelf die ervan eet. Dus dan maak ik gewoon een minibroodje.

havermoutbrood dicht

Previous Post Next Post

You Might Also Like

32 Comments

 • Reply Joy 9 augustus, 2014 at 12:42

  Dat ziet er super goed uit! Als ik de eieren vervang met banaan denk ik dat het makkelijk vegan te maken is! Thanks voor het recept en de uitleg!

  -X-

  • Reply julivwee 10 augustus, 2014 at 12:46

   Ja wsh lukt dit wel. Ik weet het niet. Ik heb het nog niet geprobeerd. Mocht je dit doen en het is een lekker resultaat. Laat het me zeker eens weten, dan probeer ik het misschien ook eens 🙂

 • Reply Kim - Foodstyle 9 augustus, 2014 at 13:14

  Hmmm die ziet er lekker uit! ga ik deze week eens proberen!

 • Reply eunike 19 augustus, 2014 at 22:50

  het beslag van het brood was werd heel vast ( droog ), het brood is ook niet gerezen.
  heb het recept precies gevolgd, wat kan er mis zijn gegaan?

 • Reply Sara 26 augustus, 2014 at 20:31

  Zou dit ook nog lekker zijn als je het ingevroren hebt?

  • Reply julivwee 27 augustus, 2014 at 13:00

   Ik durf het niet met zekerheid zeggen, want heb het eigenlijk nog niet geprobeerd. Ik vries gewoon niet graag in, maar is soms wel gemakkelijk. Ik denk wel dat dit moet lukken. Mocht je het proberen, mag je het me altijd laten weten of het nog lekker is.

 • Reply Anouk 17 oktober, 2014 at 13:44

  Dit recept ga ik zeker eens proberen! Ziet er top uit 🙂 Thanks!

 • Reply Beatrijs 6 november, 2014 at 16:36

  Geweldig recept! Ik ben helemaal fan!
  Het enige bizarre is dat mijn brood niks gerezen was en dus heel vast als gevolg. Op zich geen probleem, maar ben wel benieuwd. Wat denk je dat kan zijn misgegaan?
  Wat had ik veranderd aan het recept: lactosevrije melk ipv amandelmelk en honing ipv tagatesse (die vind ik niet in de winkel?!) – de 2de keer dat ik het heb gemaakt, had ik zelfs extra baksoda toegevoegd naast de bakpoeder, en nóg niks gerezen..
  Heb jij een idee?

  • Reply julivwee 6 november, 2014 at 23:36

   Ik ga vaak in delhaize winkelen en daar staat tagatesse bij de suikerproducten. Echt extreem rijzen doet het wel niet. Bij mij gaat het een klein beetje omhoog. Ik neem wel altijd een kleine bakvorm van ongeveer 20cm dan is mijn brood ook hoger dan wanneer je een langere vorm neemt.

 • Reply Eliza De Waele 23 januari, 2015 at 12:01

  Probeer ik dit weekend! mmmmmm!
  Goeie tip van die tagatesse!

 • Reply Linda 28 januari, 2015 at 14:51

  Het ruikt geweldig lekker, heb gedaan hoe het moest maar het gaat niet omhoog. Hoe kan dit en wat doe ik verkeerd

  • Reply julivwee 28 januari, 2015 at 23:08

   Dag Linda. Je kan het rijzen met bakpoeder natuurlijk int vergelijk als met zelfrijzend bakmeel. Eventel kan je wat extra bakpoeder gebruiken. Ik gebruik meestal een kleinere bakvorm zodat het deeg een beetje boller en lichter op elkaar ligt 🙂
   Hopelijk was het lekker.

 • Reply Valérie 3 februari, 2015 at 12:08

  Ziet er superlekker uit, wil ik wel eens proberen 🙂

  Jammer genoeg mag ik geen tagatesse gebruiken, want dat is gemaakt van melksuiker en aangezien ik lactose-intolerant ben is dat dus geen optie. Kan ik in plaats daarvan kokosbloesemsuiker gebruiken? En hoeveel dan?
  Alvast bedankt voor de info

  • Reply julivwee 3 februari, 2015 at 13:08

   Als ik de suiker in een recept vervang door tagatesse dan gebruik in ongeveer dezelfde verhouding. Je zou de tagatesse zelf nog iets kunnen verminderen in vergelijking met gewone suiker.
   Dus als je kokosbloesemsuiker zou gebruiken, mag je dezelfde hoeveelheid nemen als de tagatesse. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar volgens mij lukt het wel 🙂

 • Reply Luypaert Iris 22 februari, 2015 at 10:47

  Ik heb gisteren dit receptje geprobeerd, maar de hazelnoten vervangen door walnoten en de rozijntjes vervangen door dadels en zelfs geen enkel zoetmiddel gebruikt en het was super lekker en eigenlijk zoet genoeg met de dadels.
  We hebben hier al verschillende receptjes van je blog geprobeerd en zijn tot nu toe altijd al super enthousiast geweest! Bedankt voor al je ideeën.
  Groetjes
  Iris.

  • Reply julivwee 22 februari, 2015 at 14:33

   Hey Iris! Leuk om te horen. Dit moet ik ook eens proberen. Idd, kan me perfect inbeelden dat er zeker geen zoetmiddel meer bij hoeft als er dadels in zitten.

 • Reply emiel 2 maart, 2015 at 09:43

  IK heb het brood gemaakt en het viel mee het was lekker nog wat zoekend voor het zoetmiddel maar met al die tips ga ik nog eens een poging doen

 • Reply ordenairigirl 7 maart, 2015 at 15:53

  Ik heb het brood gebakken, het rijst inderdaad zo goed als niets, is het dan wel nodig, of misschien doe ik volgende keer iets meer in 😉
  De suiker ga ik volgende keer vervangen door kaneel, ik heb nu ahornsiroop gebruikt bij gebrek aan tagatesse, die gebruikte ik altijd voor mijn confituur maar nu … ik vind het niet meer in de supermarkt 🙁

 • Reply Isa 26 april, 2015 at 16:45

  Ik heb het receptje precies gevolgd en ook dat van het gezond zadenbrood met vijgen. Probleem is echter dat deze amper een halve centimeter hoog worden en ik begrijp niet wat er foutgaat. Heb jij tips om dit te verhelpen?

  • Reply julivwee 27 april, 2015 at 08:53

   Dag Isabelle! Das normaal hoor dat dit brood niet gaat rijzen. Als je wil dat je beslag omhoog gaat, moet je zelfrijzende bloem gebruiken en dan heb je dat effect zoals we allemaal kennen bij een cake, maar we zijn hier met andere ingrediënten bezig en die hebben dat effect niet. Zelfrijzende bloem is gewoon een leeg product waar geen voedingsstoffen meer in zitten.
   Als je een groter brood wil, dan zou je alle ingrediënten dubbel kunnen nemen. Ofwel moet je een kleiner cakeblik nemen.
   Groetjes Julie

 • Reply Isa 27 april, 2015 at 20:22

  Dank je wel voor je antwoord. Ik begrijp dat het beslag niet gaat rijzen zoals bij een cake, maar ik heb ook de baktijd enorm moeten verlengen maar het broodje bleef ook zeer vochtig. Kan dit ook te maken hebben met niet genoeg mengen of kneden? De smaak op zich was wel lekker alleen niet echt luchtig. Groetjes,

 • Reply Charline D'Hoekers 29 april, 2015 at 13:46

  Hallo,

  WOW ik ben gewoon heel toevallig op je blog terecht gekomen door te googlen naar havermoutpannekoeken. Ik had er deze week willen maken maar helaas mislukt 🙂
  Ik heb geen idee waarom maar jouw recept zal ik eens volgen en hopelijk kan ik dan ook op zondagmorgen genieten van de pannekoek 🙂
  Super Bedankt!! En veel success

  Groetjes,
  Charline

 • Reply Nancy 14 juli, 2015 at 23:10

  Hallo, heel toevallig via de weight watchers groep op fb waar ik bij ben aangesloten ben ik hier terecht gekomen, ik ga jou brood zeker eens maken, op de cursus van de ww hebben wij het recept gekregen om het met platte kaas te maken, de tagatesse kan je kopen ook in Carrefour en kleine gb. Ik zal hier zeker meer komen kijken want gezond is het zeker, groetjes Nancy!

 • Reply Stefanie 3 augustus, 2015 at 15:23

  Dit is echt zo fantastisch lekker, voor mij elke ochtend een sneetje!! ?

 • Reply Heidi 10 augustus, 2015 at 13:51

  Ik vind dit echt superlekker! Volgens mijn kinderen is het cake. En dan zo eenvoudig en goedkoop te maken en heel gezond. Hier word ik gewoon blij van. Bedankt!

  • Reply Julie vwee 10 augustus, 2015 at 22:52

   Leuk om te horen dat de kinderen het ook lekker vinden 🙂

 • Reply Evi 10 augustus, 2015 at 23:04

  Zalig broodje. Ik heb het al verschillende keren geprobeerd. Ook al eens met pruimen, appel, kaneel, chiazaad,… toe te voegen. Je kan lekker variëren, en dat maakt het heel interessant.
  Gewoon met een laagje boter, de ideale start van de dag! Bedankt voor het recept!

  • Reply Julie vwee 12 augustus, 2015 at 20:48

   Heerlijke tips 🙂

 • Reply Linde 11 december, 2015 at 11:21

  Fantastisch! Gisteren op aanraden van een collega op deze site terecht gekomen, en meteen dit havermoutbrood gemaakt. Deze ochtend met de kinderen als ontbijt gegeten. Super lekker. Rozijnen vervangen door appel, en een snuifje kaneel aan toegevoegd. Ik heb dit brood in een cakevorm klaar gemaakt. Het rijst wel een beetje, maar idd niet zo veel. Toch grote plakjes door de bakvorm. Zondag probeer ik de pannenkoekjes van havermout.
  Meer van dat! 🙂

 • Reply conny 12 februari, 2016 at 11:28

  Deze week jouw site ontdekt, dit broodje en bananen-vijgen-spelt broodje ook al gebakken. Beiden super lekker bevonden door het ganse gezin. En ook heel belangrijk , in no time klaar . Kan niet wachten om nog meer recepten van jouw site uit te testen !

 • Reply Marina 1 februari, 2017 at 00:02

  Ik heb vandaag je broodje gemaakt. Enkel de rozijntjes vervangen door gehakte walnoten. Zalig met boter en smeerkaas! Ik kan niet wachten om nog receptjes van jou te proberen!

  • Reply Julie vwee 16 februari, 2017 at 22:14

   leuk om te horen 🙂

  Leave a Reply