havermoutbrood met dadels en rozijnen
Breakfast

Het allerlekkerste havermoutbrood

Als je mijn blog al even volgt dan weet je misschien dat ik gek ben op ontbijtjes. Zeker op zondagmorgen vind ik mijn ontbijt dubbel zo belangrijk. Languit ontbijten in het weekend doet me denken aan thuiskomen, gezellig samen zijn, q-time. Bij ons thuis was het een traditie om op zondagmorgen naar de warme bakker te gaan. In de rij aanschuiven voor heerlijke pistolets en chocoladekoeken en ondertussen de geur van vers gebak op je laten afkomen. Thuiskomen met een zak nog warme pistolets, nutella en koffie. Meer had ik niet nodig om mijn zondagochtend goed in te zetten. Ik was in die tijd echt verslaafd aan nutella. En nu, zoveel jaar later, ben ik die traditie op zondagmorgen nog niet verleerd. Ik vind het leuk om op zondagochtend in de rij te staan bij de bakker. Al fietstend naar de bakker, lekkere chocoladekoeken en pistolets kopen en er heel veel nutella op smeren. Ik eet meestal choco met pistolets in plaats van een pistolet met nutella. Al een geluk dat ik dat niet elke dag doe. Al deed ik dat vroeger echt wel elke dag. Je kan dat hier lezen.

Maar er zijn zo van die dagen dat ik het ook in het weekend een beetje meer healthy wil hebben. Dan laat ik die nutella even aan de kant en maak zelfgebakken brood. Zeker nu ik bezig ben met de 8 weeks to hots pants challenge. Het is niet dat zo’n broekje me niet past he, maar te veel cardio heeft alle rondingen uit mijn lichaam weg gehaald. Die wil ik terug.

Dit havermoutbrood zou je ook cake kunnen noemen. Het havermoutbrood is niet echt brood zoals we kennen bij de bakker. Maar toch wil ik het ook geen cake noemen, want er zit helemaal geen suiker in. Het smaakt zoet genoeg door de dadels en rozijnen. Je kunt het dan ook lekker eten als een plakje cake zonder iets op, maar net als met brood is het ook heel lekker met een beetje kaas. Ik eet het als ontbijt met een stukje kaas. En de overschot hou je toch gewoon als tussendoortje voor de komende week?

Ik zag dit recept op de blog Made By Ellen en ik kan Ellen alleen maar gelijk geven. Een lekkere en perfecte start voor een gezonde dag.

havermoutbrood

HAVERMOUTBROOD
Print
Ingrediënten
  1. 225 g speltbloem
  2. 8 g bakpoeder
  3. snuifje zout
  4. 100 g havervlokken
  5. 75 g medjool dadels (ongeveer 5 stuks zonder pit)
  6. 55 g rozijnen
  7. 50 g kokosolie
  8. 125 ml rijstemelk (of amandelmelk, ongezoet)
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de speltbloem, bakpoeder, havervlokken, zout, kokosolie, fijngehakte dadels, pompoenpitten, zonnebloempitten, kaneel en rozijnen in een kom en kneed het met je handen totdat je grote vlokken hebt.
  3. Schenk de rijstemelk erbij en kneed er een samenhangend deeg van.
  4. Maak van het deeg een lange rechthoekige vorm. Zorg dat de rozijnen niet teveel uit het deeg steken, omdat deze dan kunnen verbranden in de oven en dat smaakt bitter. Duw de rozijnen iets terug in het deeg, indien ze uitsteken.
  5. Wikkel het deeg in huishoudfolie en plaats het deeg voor 20 minuten in de koelkast.
  6. Leg het deeg op een met bakpapier bekleedde bakplaat en plaats deze voor 30 à 35 minuten in de voorverwarmde oven. Het is klaar wanneer het gebruind en gaar is. Haal het uit de oven en laat afkoelen.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

Laat je me iets weten via facebook, twitter of instagram als je iets hebt klaargemaakt van mijn blog? 

havermoutbrood dadels en rozijnen

Recept: inspiratie Made By Ellen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply ohladybake 7 april, 2015 at 12:22

    hoi,
    hier wordt alleen nog maar zelf gebakken brood gegeten maar deze ziet er ook heel lekker uit…
    ga het receptje hier van noteren en eens uittesten.
    liefs

    • Reply Stefanie D'Haen 5 mei, 2015 at 18:27

      Heb dit vandaag gemaakt. Van smaak superlekker maar valt uit elkaar als je er sneetje van probeert te snijden. Ik ga me toch bij het andere recept van havermoutbrood houden. (Die met rozijntjes)

      Grtz Stefanie

      • Reply julivwee 8 mei, 2015 at 13:58

        Raar he. Bij mij was dat nochtans perfect en niet brokkelig. Ik ga binnenkort dit brood eens opnieuw maken en nog eens de hoeveelheden bekijken :)

  • Reply Naomi de Jong 7 april, 2015 at 20:48

    Oh la la, dat ziet er heeerlijk uit en inderdaad jullie hebben helemaal gelijk…een perfecte en lekker begin van een gezonde dag, alleen maar gezonde ingrediënten en geen geraffineerde suikers. Rijk aan vitamine, mineralen en voedingsvezels. En met een laagje roomboter nóg lekkerder 😉

    Ga ik zeker maken!

    Groetjes, Naomi

  • Reply Judith - myfoodblog.nl 9 april, 2015 at 22:04

    Lijkt mij een heerlijk en voedzaam ontbijt! Weer eens wat anders dan een bakje havermout ;-).

  • Reply Marie Claire 22 november, 2015 at 12:22

    Hallo, ik zou dit ook eens willen proberen maar vraag mij af of ik het speltmeel kan vervangen door amandelmeel?

    • Reply Julie vwee 23 november, 2015 at 16:24

      Ik heb het nog niet geprobeerd, maar volgens mij moet dit wel kunnen.

  • Reply Ann 1 december, 2015 at 16:00

    Het staat net in de oven..ben benieuwd! 😉
    Heb al enkele dingen klaargemaakt die op jouw website staan en was keer op keer een succes! Ik ben fan! :)

  • Reply Veerle 14 juli, 2016 at 17:32

    Heel lekker maar je kunt er bijna geen snede van snijden. Ik denk dat ik er de volgende keer minimum 2 eieren ga aan toevoegen om dit te verhinderen. Mvg,

  • Reply Ine 29 september, 2016 at 21:38

    Wat zijn de precieze hoeveelheden voor de zonnebloempitten, pompoenpitten en kaneel?

  • Reply Riekie 14 december, 2016 at 14:48

    Ik maakt al een paar maanden havermout brood dat is goed voor de schildklier,
    Ik heb er goede ervaring mee.

    Groeten
    Riekie

  • Reply Angeline 24 januari, 2017 at 16:35

    Hallo,

    Deze net gemaakt en staat in de koelkast. Kan al niet wachten tot het klaar is.
    Ipv speltmeel heb ik glutenvrije meel van Schar gerbuikt. En heb ik 2 tl koekkruiden aan toegevoegd. Kheb er zo een beetje een ontbijtkoek van gemaakt ?

    • Reply Julie vwee 28 januari, 2017 at 17:13

      Leuk om te horen :)

    Leave a Reply