Breakfast

Havermoutpannenkoeken

De laatste tijd ben ik echt in mijn pannenkoekenfase. Zondagmorgen staan er pannenkoekjes op het menu. Genieten van een grote kop koffie, de krant en een bordje vol pannenkoekjes. Op dit moment eet ik ze het liefst met gebakken appeltjes. Deze speltpannenkoeken zijn alvast mijn favoriet.

Al een tijdje was ik op zoek naar het ideale recept voor havermoutpannenkoeken. Ik had al een paar mislukte pogingen achter de rug tot een collega van mij een berichtje stuurde via Facebook met ‘Hé ik vind je blog wel tof en ik ben ook helemaal into healthy food.’ Waarvoor dank. Ik krijg graag reacties op mijn blog, want ik steek er ook zoooooooooooveel tijd in. Oké, ik moet toevegen dat ik het niet merk dat ik ermee bezig ben, want ondertussen is de blog een deel van mijn leven geworden. Het is ontspanning. Lekker kokkerellen, een deftige foto proberen maken en het recept zo uitschrijven dat jij gewoon water in de mond krijgt. Dat doe ik graag.

En ik moet toegeven dat dit ontbijtje met havermoutpannenkoekjes van mijn collega echt lekker is. Heel smaakvol en zaaaalige comfort op zondagmorgen. Want ik vind dat er heel veel sh*trecepten op het web te vinden zijn. Maar dit recept kan ik iedereen aanbevelen. Dit is zeker en vast het beste recept voor havermoutpannenkoeken. Maak een grote portie op zondag, bewaar ze in de frigo en zo heb je de volgende dagen een heerlijk ontbijtje klaar staan.

Mijn collega gebruikt op 500 gram havermeel, één liter rijstemelk (of een andere soort melk is ook goed hoor) en 3 eieren. Amandelmelk gebruik ik ook heel graag in dit soort recepten. Ik heb het recept gehalveerd en op 250 gram havermeel, heb ik 400 ml rijstemelk en 2 eieren gebruikt. Ze waren best dik, maar zo heb ik graag ontbijtpannenkoeken.

havermoutpannenkoekjes als ontbijt

HAVERMOUTPANNENKOEKEN
Print
Ingrediënten voor 4 personen (12 pannenkoeken)
  1. 250 g havermout, gemalen
  2. 400 à 500 ml rijstemelk of andere soort melk (naargelang hoe dik je de pannenkoeken wil)
  3. 2 eieren, gescheiden
  4. 1 tl tagatese of kokosbloesemsuiker
  5. 2 tl bakpoeder
  6. snuifje zout
topping
  1. 2 appels in blokjes
  2. ahornsiroop
Bereiding
  1. Mix de havermout fijn in de blender. Of gebruik havermeel. Ik heb havervlokken genomen en die in een mixer fijn gemalen.
  2. Scheid de eieren. Klop de eiwitten luchtig op. Hou de eiwitten even aan de kant.
  3. Voeg bij het havermeel, de melk, de dooiers, tagatese, bakpoeder en snuifje zout. Mix alles tot een luchtig beslag. Dit gaat heel goed in een blender. Laat het beslag even staan. Normaal wordt het beslag wat dikker doordat de melk in de havervlokken drengen.
  4. Spatel het eiwit onder het beslag. Zo bekom je luchtige pannenkoekjes. Je hebt nu een vrij dik beslag, want ontbijtpannenkoekjes vind ik het lekkerst als ze goed dik zijn. Dunne pannenkoekjes vind ik ideaal als vieruurtje. Nu kan je beginnen bakken.
  5. Zet een pan op een hoog vuur. Doe er een lepel cacaoboter in (of kokosolie) en schep telkens een kleine pollepel met beslag in de pan. Ik bak meestal 2 kleine pannenkoekjes in één pan. De pannenkoekjes moeten loskomen en er moeten belletjes op het beslag komen vooraleer je ze mag omdraaien. Doe zo verder tot al het beslag op is.
  6. Bak dan in dezelfde pan de appeltjes en blus ze met ahornsiroop.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

Recept: Jeroen Pans

Previous Post Next Post

You Might Also Like

30 Comments

  • Reply Manon 8 maart, 2015 at 10:27

    Mmmm lekker! Ik eet ook graag pannekoekjes voor ontbijt, maar helaas ben ik zelf een ramp in die te bakken…

    • Reply Nathalie 1 september, 2016 at 14:54

      Hallo

      Eindelijk recept voor havermout pannenkoeken. Juist vraagje. Hoe lang kan je ze bewaren id koelkast en kan je ze invriezen?

      Bedankt. Grtjs

      • Reply Julie vwee 3 september, 2016 at 10:18

        Ik heb eigenlijk geen idee, want heb ze nog nooit in de vriezer gestoken. Lijkt me wel raar. Maar mocht dit makkelijk lukken, mag je me dit zeker eens laten weten 🙂
        In de koelkast kan je ze toch een paar dagen bewaren.

        Groetjes Julie

      • Reply Dirk 12 maart, 2017 at 02:15

        Geen probleem om de Pannekoeken in te vriezen. Ik leg er telkens wel een vel boterhampapier of vershoudfolie tussen. Zo kan je ze vlot uit elkaar halen.

  • Reply Liesbeth 9 maart, 2015 at 16:56

    Kan je de tagatese of kokosbloesemsuiker ook vervangen door honing of agavesiroop? Of gaat dat niet met bakken?

    • Reply julivwee 9 maart, 2015 at 21:50

      Dag Liesbeth. Ja hoor, normaal is dat geen probleem. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mij zal dit zeker lekker zijn.

      • Reply Liesbeth 9 maart, 2015 at 22:43

        Ok, bedankt voor de info! Ik ga het proberen zodra ik een beetje ‘extra’ tijd heb. Het is omdat ik geen tagatese of kokosbloesemsuiker in huis heb en het niet speciaal wil gaan kopen omdat ik dat eigenlijk voor niks anders gebruik…

  • Reply m aj 12 maart, 2015 at 07:52

    Fantastisch lekker !!! heb de pannekoekjes gemaakt zonder bakpoeder en met amandelmelk en een schepje meer kokosbloemsuiker, de havermoutvlokken nog vrij grof

    Hééééééérlijk !
    Bedankt hapjesprinses Julie !

    🙂
    m aj

    • Reply julivwee 14 maart, 2015 at 14:43

      Super leuk om te horen 🙂 Ik ben blij dat het gesmaakt heeft.

    • Reply Dorien 27 november, 2016 at 22:54

      Zonder bakpoeder, wordt dit dan nog luchtig?

      • Reply Julie vwee 28 november, 2016 at 23:44

        Ja, maar bakpoeder kan er zeker ook bij hoor 🙂

  • Reply karen 24 maart, 2015 at 21:10

    kan je de bakpoeder niet vervangen door bicarbonaat ?

    • Reply julivwee 25 maart, 2015 at 21:32

      Das niet volledig hetzelfde. Je zou het wel eens kunnen proberen. Ze zullen msh iets minder dik zijn, maar zeker niet minder lekker.

  • Reply An 26 maart, 2015 at 11:29

    Lekker en makkelijk receptje ! Beter dan die eerste versie met slechts 50g meel 🙂

  • Reply Myriam 27 mei, 2015 at 21:22

    Kan men het deeg de dag ervoor al maken ? Dan hebben we zondag wat meer tijd om ervan te genieten.

    • Reply Julie vwee 28 mei, 2015 at 20:57

      Hey! Dat heb ik nog niet gedaan, dus geen idee. Maar hoe langer je het deeg zal laten staan, hoe pappiger en dikker het zal worden (de havervlokken nemen het vocht op).
      Je zou de pannenkoekjes wel al kunnen bakken op voorhand. Die blijven wel een paar dagen goed in de koelkast. Gewoon de volgende ochtend even opnieuw in de pan doen, of in de microgolf.
      Groetjes Julie

  • Reply Eline 12 augustus, 2015 at 12:05

    Eindelijk een goed en makkelijk recept dat lukt met havermout! Ze waren super lekker en ik heb ze zelfs in het wafelijzer kunnen bakken en zo kon mijn zoontje extra lekkere dierenwafeltjes smullen als ontbijt!

  • Reply Hanne 26 augustus, 2015 at 20:23

    Geweldig lekker recept en simpel! Heel erg geslaagd (behalve de eerste pannekoek ☺️)

    • Reply Julie vwee 26 augustus, 2015 at 20:59

      Leuk om te horen! Ja de eerste pannenkoek mislukt vaak 🙂

  • Reply Lesley 2 september, 2015 at 23:25

    Super receptje! Ik maak de mijne meestal met havermout, melk, bananaan en ei… Na een tijdje was ik deze soms wat beu gegeten en jouw recept is een perfect afwisseling!

  • Reply elke 16 januari, 2016 at 13:35

    wauw wat een heerlijk receptje! Lang gezocht naar een lekker en gezond alternatief voor pannekoeken! wat een fijne blog ook! ik ben fan en ga nog een aantal dingen uitproberen!

  • Reply Evelien 17 januari, 2016 at 10:50

    Hoi Julie!!
    Ik heb zelf ook al veel recepten geprobeerd, maar dit is recept is echt het beste! Heel lekker en gemakkelijk!!
    Ik heb het gemaakt met amandelmelk en een beetje agave erbij! Goed gelukt!
    Bedankt !

  • Reply Bert 22 februari, 2016 at 19:37

    Zijn deze pannenkoeken ook lekker koud? Of op te warmen in de microgolfoven? Iemand ervaring mee?

    • Reply Julie vwee 29 februari, 2016 at 23:16

      Koud nog niet geprobeerd, maar je kan ze zeker opwarmen in de micro.

  • Reply christa 18 juni, 2016 at 12:28

    Hoi Julie !
    Nu mijn docheter in de blokperiode zit, verwen ik haar af en toe ’s morgens met deze heerlijke pannenkoekjes ! Ze zijn superlekker, zeker met appeltjes.
    Ik volg je blog al een tijdje, en ik vind dat je dat supergoed doet !

    • Reply Julie vwee 19 juni, 2016 at 13:58

      Super leuk om te horen 🙂 Thx !!!

  • Reply stephanie Vroonen 4 juli, 2016 at 10:38

    wat bedoel je met de eiwitten luchtig kloppen? dat ze volledig schuim zijn en je ze onderste boven kan houden boven je hoofd?

  • Reply karin 3 maart, 2017 at 13:21

    Hallo Julie vandaag op je blogje gekomen door de havermout pannekoeken 🙂 ga vanmiddag achter boodschappen en dan zeker vanavond eens bakken..ben stapel op de sandra kookboeken en het gezonde eten.
    gr Karin

    • Reply Julie vwee 14 mei, 2017 at 23:36

      Leuk om te horen 😊

  • Reply Laura 6 maart, 2017 at 13:48

    Deze morgen lekker ontbeten met deze pannenkoeken!
    Ik ben geen fan van havermout maar in andere vormen dan pure vlokken (pannenkoeken, muffins) vind ik het wel heel lekker.

  • Leave a Reply