De laatste tijd ben ik echt in mijn pannenkoekenfase. Zondagmorgen staan er pannenkoekjes op het menu. Genieten van een grote kop koffie, de krant en een bordje vol pannenkoekjes. Op dit moment eet ik ze het liefst met gebakken appeltjes. Deze speltpannenkoeken zijn zeker ook een aanrader.
Al een tijdje was ik op zoek naar het ideale recept voor havermoutpannenkoeken. Ik had al een paar mislukte pogingen achter tot deze versie me eindelijk kon bekoren. Het allerbeste recept voor yummy havermoutpannenkoeken. Maak een grote portie op zondag, bewaar ze in de frigo en zo heb je de volgende dagen een heerlijk ontbijtje klaar staan.
Op 500 gram havermeel gebruikje best één liter rijstemelk (of een andere soort melk is ook goed hoor) en 3 eieren. Amandelmelk gebruik ik ook heel graag in dit soort recepten. Ik heb het recept gehalveerd en 250 gram havermeel genomen. Mixen en daarbij dan nog 400 ml rijstemelk en 2 eieren doen. Ze waren best dik, maar zo heb ik graag ontbijtpannenkoeken.
- 250 g havermout, gemalen
- 400 à 500 ml rijstemelk of andere soort melk (naargelang hoe dik je de pannenkoeken wil)
- 2 eieren, gescheiden
- 1 tl tagatese of kokosbloesemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- snuifje zout
- 2 appels in blokjes
- ahornsiroop
- Mix de havermout fijn in de blender. Of gebruik havermeel. Ik heb havervlokken genomen en die in een mixer fijn gemalen.
- Scheid de eieren. Klop de eiwitten luchtig op. Hou de eiwitten even aan de kant.
- Voeg bij het havermeel, de melk, de dooiers, tagatese, bakpoeder en snuifje zout. Mix alles tot een luchtig beslag. Dit gaat heel goed in een blender. Laat het beslag even staan. Normaal wordt het beslag wat dikker doordat de melk in de havervlokken drengen.
- Spatel het eiwit onder het beslag. Zo bekom je luchtige pannenkoekjes. Je hebt nu een vrij dik beslag, want ontbijtpannenkoekjes vind ik het lekkerst als ze goed dik zijn. Dunne pannenkoekjes vind ik ideaal als vieruurtje. Nu kan je beginnen bakken.
- Zet een pan op een hoog vuur. Doe er een lepel cacaoboter in (of kokosolie) en schep telkens een kleine pollepel met beslag in de pan. Ik bak meestal 2 kleine pannenkoekjes in één pan. De pannenkoekjes moeten loskomen en er moeten belletjes op het beslag komen vooraleer je ze mag omdraaien. Doe zo verder tot al het beslag op is.
- Bak dan in dezelfde pan de appeltjes en blus ze met ahornsiroop.
Manon says
Mmmm lekker! Ik eet ook graag pannekoekjes voor ontbijt, maar helaas ben ik zelf een ramp in die te bakken…
Nathalie says
Hallo
Eindelijk recept voor havermout pannenkoeken. Juist vraagje. Hoe lang kan je ze bewaren id koelkast en kan je ze invriezen?
Bedankt. Grtjs
Julie vwee says
Ik heb eigenlijk geen idee, want heb ze nog nooit in de vriezer gestoken. Lijkt me wel raar. Maar mocht dit makkelijk lukken, mag je me dit zeker eens laten weten 🙂
In de koelkast kan je ze toch een paar dagen bewaren.
Groetjes Julie
Dirk says
Geen probleem om de Pannekoeken in te vriezen. Ik leg er telkens wel een vel boterhampapier of vershoudfolie tussen. Zo kan je ze vlot uit elkaar halen.
Liesbeth says
Kan je de tagatese of kokosbloesemsuiker ook vervangen door honing of agavesiroop? Of gaat dat niet met bakken?
julivwee says
Dag Liesbeth. Ja hoor, normaal is dat geen probleem. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar volgens mij zal dit zeker lekker zijn.
Liesbeth says
Ok, bedankt voor de info! Ik ga het proberen zodra ik een beetje ‘extra’ tijd heb. Het is omdat ik geen tagatese of kokosbloesemsuiker in huis heb en het niet speciaal wil gaan kopen omdat ik dat eigenlijk voor niks anders gebruik…
m aj says
Fantastisch lekker !!! heb de pannekoekjes gemaakt zonder bakpoeder en met amandelmelk en een schepje meer kokosbloemsuiker, de havermoutvlokken nog vrij grof
Hééééééérlijk !
Bedankt hapjesprinses Julie !
🙂
m aj
julivwee says
Super leuk om te horen 🙂 Ik ben blij dat het gesmaakt heeft.
Dorien says
Zonder bakpoeder, wordt dit dan nog luchtig?
Julie vwee says
Ja, maar bakpoeder kan er zeker ook bij hoor 🙂
karen says
kan je de bakpoeder niet vervangen door bicarbonaat ?
julivwee says
Das niet volledig hetzelfde. Je zou het wel eens kunnen proberen. Ze zullen msh iets minder dik zijn, maar zeker niet minder lekker.
An says
Lekker en makkelijk receptje ! Beter dan die eerste versie met slechts 50g meel 🙂
Myriam says
Kan men het deeg de dag ervoor al maken ? Dan hebben we zondag wat meer tijd om ervan te genieten.
Julie vwee says
Hey! Dat heb ik nog niet gedaan, dus geen idee. Maar hoe langer je het deeg zal laten staan, hoe pappiger en dikker het zal worden (de havervlokken nemen het vocht op).
Je zou de pannenkoekjes wel al kunnen bakken op voorhand. Die blijven wel een paar dagen goed in de koelkast. Gewoon de volgende ochtend even opnieuw in de pan doen, of in de microgolf.
Groetjes Julie
Eline says
Eindelijk een goed en makkelijk recept dat lukt met havermout! Ze waren super lekker en ik heb ze zelfs in het wafelijzer kunnen bakken en zo kon mijn zoontje extra lekkere dierenwafeltjes smullen als ontbijt!
Hanne says
Geweldig lekker recept en simpel! Heel erg geslaagd (behalve de eerste pannekoek ☺️)
Julie vwee says
Leuk om te horen! Ja de eerste pannenkoek mislukt vaak 🙂
Lesley says
Super receptje! Ik maak de mijne meestal met havermout, melk, bananaan en ei… Na een tijdje was ik deze soms wat beu gegeten en jouw recept is een perfect afwisseling!
elke says
wauw wat een heerlijk receptje! Lang gezocht naar een lekker en gezond alternatief voor pannekoeken! wat een fijne blog ook! ik ben fan en ga nog een aantal dingen uitproberen!
Evelien says
Hoi Julie!!
Ik heb zelf ook al veel recepten geprobeerd, maar dit is recept is echt het beste! Heel lekker en gemakkelijk!!
Ik heb het gemaakt met amandelmelk en een beetje agave erbij! Goed gelukt!
Bedankt !
Bert says
Zijn deze pannenkoeken ook lekker koud? Of op te warmen in de microgolfoven? Iemand ervaring mee?
Julie vwee says
Koud nog niet geprobeerd, maar je kan ze zeker opwarmen in de micro.
christa says
Hoi Julie !
Nu mijn docheter in de blokperiode zit, verwen ik haar af en toe ‘s morgens met deze heerlijke pannenkoekjes ! Ze zijn superlekker, zeker met appeltjes.
Ik volg je blog al een tijdje, en ik vind dat je dat supergoed doet !
Julie vwee says
Super leuk om te horen 🙂 Thx !!!
stephanie Vroonen says
wat bedoel je met de eiwitten luchtig kloppen? dat ze volledig schuim zijn en je ze onderste boven kan houden boven je hoofd?
karin says
Hallo Julie vandaag op je blogje gekomen door de havermout pannekoeken 🙂 ga vanmiddag achter boodschappen en dan zeker vanavond eens bakken..ben stapel op de sandra kookboeken en het gezonde eten.
gr Karin
Julie vwee says
Leuk om te horen ?
Laura says
Deze morgen lekker ontbeten met deze pannenkoeken!
Ik ben geen fan van havermout maar in andere vormen dan pure vlokken (pannenkoeken, muffins) vind ik het wel heel lekker.
Miriam says
Tof
Micheline says
Eindelijk een super receptje voor luchtige havermoutpannekoekjes gevonden, zonder bananen! Door iedereen goedgekeurd deze morgen bij het ontbijt 😉
Julie vwee says
leuk 🙂