Herfst, Salads

Herfstsalade met pompoen, zoete aardappel, granaatappel en geitenkaas

De herfst is er nu helemaal. We hebben het al een poos heel goed gehad. Veel zon en warme temperatuen. Bomen zijn heel geleidelijk veranderd in gouden, geel, rood en oranje. Ondertussen is het bijna december en zijn alle blaadjes gevallen. De winter lonkt. We gaan een duistere periode tegemoed. Alhoewel dat ik december best een vrolijke maand vind. Genieten van de kerstboom, heel veel eten, kaarsjes, kaneelbroodjes en warme chocolade.’s Morgens als mijn wekker afgaat rond 7 uur is het nog donker. ’s Avonds al is terug thuis kom rond 17 uur is het opnieuw donker. Hoewel de duisternis me soms wat neerslachtig maakt, hou ik van deze tijd van het jaar. Voor mij betekent het gezelligheid, warmte binnen, kou buiten. Bij de open haard zitten, het lezen van tal van boeken, het koken van het comfortfood. Appeltaartjes bakken, wandelen buiten op koude en zonnige dagen, bladeren die vallen, … Warme chocolademelk drinken op een kerstmarktje. Dikke truien en gebreide sjaals. Zo erg is de winter heus niet toch? 

De laatste tijd heb ik een obsessie voor herfstgroenten zoals pompoenen, pastinaak en zoete aardappel. Zoete aardappel is terug hip. Bevat een grote hoeveelheid vitaminen (A, C, B6!), Mineralen en vezels. Verder zit er veel calcium, magnesium, kalium en antioxidanten in. Bevatten en lage glycemische index waardoor ze goed zijn voor jouw bloedsuikerspiegel. Ik eet zoete aardappel vooral graag geroosterd met goede kwaliteit olijfolie en wat zeezout en versgemalen peper. Salades zijn niet alleen voor de zomer. Ook in de herfst kan je heerlijke salades maken. Dan heb ik ze liefst warm of lauw. Aangezien ik nu heel graag pompoenen, pastinaken en zoete aardappel in mijn keuken gebruik, leek het me leuk om al deze herfstgroenten te combineren in een lekkere herfstsalade met pompoen, romige verse geitenkaas, stukjes appel, paddestoelen en granaatappel. 

herfstsalade met zoete aardappel, geitenkaas en granaatappel-1

HERFSTSALADE MET POMPOEN, ZOETE AARDAPPEL, GRANAATAPPEL EN GEITENKAAS
Print
Ingredients
  1. Ingrediënten voor 4 personen:
  2. - 2 kleine zoete aardappelen
  3. - 1/2 pompoen (butternut)
  4. - baby spinazie
  5. - 1 appel
  6. - 1/2 granaatappel, de pitjes
  7. - 150 gr zachte geitenkaas 
  8. - 200 g paddestoelen
  9. - 5 eetlepels olijfolie
  10. - 2 eetlepels honing
  11. - 3 eetlepel witte wijnazijn
  12. - zeezout en versgemalen peper
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180 ° C
  2. Snij de zoete aardappel en pompoen (de schil mag je eraan laten) in dunne plakjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie. Doe er wat zout en peper op en meng goed.
  3. Rooster de groenten 15 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  4. Ondertussen kan je de appel in kleine stukjes snijden en de zaadjes uit de granaatappel halen.
  5. Bak ook de paddestoelen in een scheutje olijfolie bruin. 
  6. Maak de dressing. Doe bij de olijfolie wat honing en witte wijnazijn tot je een zoetzure dressing hebt. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  7. Maak de spinazie schoon en doe de blaadjes spinazie in een mengschaal. Voeg de appel,  zoete aardappel en pompoen erbij. Brokkel de geitenkaas in stukjes en voeg de granaatappelpitten erbij. Sprenkel de vinaigrette op de top en werk af met wat vers gemalen peper.
Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/
Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply Marlotte 24 november, 2015 at 08:26

    Oh wauw, ziet er heel goed uit deze salade. Ik ben echt gek op herfstgroenten zoals deze, yummie!

  • Reply Elien 29 november, 2015 at 14:41

    Hay ! Heb dit ook gemaakt, superlekker ! Echt een leuke combinatie ;). Ik had enkel nog een vraagje, hoe krijg je de pompoen en zoete aardappel het krokantst ? Ik had kleine blokjes gemaakt en deze 20 min in de oven gezet, maar ik vind ze toch altijd nog wat ‘zompig’. Tips hierrond ?
    Bedankt Alvast !

    • Reply Julie vwee 29 november, 2015 at 20:59

      Dag Elien! Goh, echt super krokant krijg ik hem ook niet. Enige tip ik kan geven is om minder lang in de oven te plaatsen …

    Leave a Reply