Big Plates / Hoofd, Vlees / Kip, Volle granen / Peulvruchten

Kalkoen met pancetta, blond bier en verse vijgen

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door Jeroen Meus zijn parelhoen in blond bier, maar helaas vond ik in het warenhuis niet direct parelhoen (spijtig, wat het zou nochtans lekker geweest zijn met parelhoen). Je kan dus een ander soort gevogelte nemen. Ik heb voor kalkoen gekozen, maar gewone kip is evengoed. Of wil je er graag een wild stoofpotje van maken, ga dan voor duif, fazant of patrijs. De pancetta en het blonde bier maken de saus echt heerlijk.

Serveer het gerecht met verse vijgen en kroketjes.

kalkoen in blond bier met pancetta en vijgen

KALKOEN MET PANCETTA, BLOND BIER EN VERSE VIJGEN
Print
Ingrediënten voor 4 personen
  1. 4 kalkoenbouten
  2. 4 dikke plakken pancetta (0,5 cm dik), in blokjes
  3. 3 uien, fijngesnipperd
  4. 1 bakje champignons, in plakjes
  5. 2 teentje knoflok, geplet
  6. 3 takjes tijm
  7. 3 laurierblaadjes
  8. 1 takje rozemarijn
  9. 2 kruidnagels
  10. 1 flinke eetlepel mosterd
  11. 1 flinke eetlepel vijgenconfituur
  12. 1 flesje blond bier (25 cl)
  13. 400 ml kippefond
  14. 2 el bloem
  15. boter
  16. peper & zout
Voor de vijgen
  1. 4 verse vijgen
  2. peper & zout
  3. olijfolie
  4. provençaalse kruiden
Bereiding
    Voor de stoofpot met kalkoen
    1. Verwarm de oven voor op 160°C.
    2. Snij de pancetta in blokjes. Zet een kookpot met een klontje boter op het vuur en bak de stukjes pancetta. Roer af en toe door en zorg dat de spekjes niet te doorbakken zijn. Haal ze uit de pot en laat ze uitlekken op keukenpapier.
    3. Leg de stukken kalkoen in het braadvet van de pancetta. Schenk er eventueel wat extra boter of olijfolie bij. Zorg dat de boter niet verbrand en dat doe je best door een scheutje olijfolie aan de boter toe te voegen. Kruid het vlees met peper en zout. Zorg dat ze goed gekleurd zijn en haal ze uit de pot.
    4. Voeg de stukjes ui en geplette look in de stoofpot. Zodra de uien en look licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem kort meebakken.
    5. Voeg dan de pancetta en kalkoen terug in de pot. Hou het vuur matig hoog.
    6. Schenk het bier over het vlees en roer alle aanbaksels los. Laat het vocht opkoken zodat de alcohol verdampt. Schep de kippebouillon erbij tot de stukken kalkoen net half onder staan.
    7. Gooi de laurier, tijm en rozemarijn in de pot samen met de kruidnagels.
    8. Voeg de mosterd en de confituur van vijgen toe en roer nog eens goed in de stoofpot.
    9. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Voeg ze in de stoofpot.
    10. Zet dan het deksel op de pot en zet hem in een voorverwarmde oven van 160°C. Laat ongeveer 45 minuten garen in de oven.
    11. Als je de saus te dik vindt, kan je ze een beetje binden met maïzena (ik heb dit niet gedaan, maar het zou niet slecht geweest zijn om mijn saus wat te binden).
    Voor de verse vijgen
    1. Snij de verse vijgen in de twee richtingen gedeeltelijk door zodat ze in vieren openvallen. Giet er wat olijfolie over en kruid ze met peper en zout. Werk af met provençaalse kruiden.
    2. Zet de vijgen in een oven van 180°C gedurende 15 minuten.
    Hapjes Princess http://www.hapjesprinces.be/

    verse vijgen

    Tip: een stoofpotje is altijd lekkerder als je het de dag ervoor maakt zodat alle smaken zich goed kunnen vermengen. 

    Previous Post Next Post

    You Might Also Like

    3 Comments

  1. Reply Peggy Bogaerts 9 december, 2013 at 13:24

    Hallo Julie, dit ziet er heerlijk uit ! Ik heb het juist op mijn weekmenu gezet voor komende woensdag. Grtjs, Peggy

    • Reply julivwee 9 december, 2013 at 17:35

      Super leuk ! Ik ben benieuwd 🙂
      Groetjes Julie

      • Reply Peggy Bogaerts 11 december, 2013 at 20:24

        Het was super lekker 🙂 ! Ik heb er een verslagje van op mijn eigen blog gezet
        http://peggyspastime.blogspot.be/

        En ik vraag mij af vanwaar in godsnaam die foto bij mijn reactie komt, dat ben ik helemaal niet … :-).

    Leave a Reply