Dit gerecht komt van Jeroen Meus. Het was heel lekker! Ik heb het klaargemaakt op een regenachtige zondagnamiddag en ‘s avonds geserveerd voor vrienden bij me thuis.
LASAGNE MET LAMSGEHAKT, PREI, SPINAZIE EN RICOTTA
2015-04-05 19:20:02
Print
Ingrediënten voor 4 personen
- 600 g lamsgehakt
- 2 grote uien, in stukjes
- 2 tenen look
- 70 g tomatenpuree (geconcentreerd, een klein blikje)
- 2 dl passata
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes tijm
- 1 takje salie
- 1 tl sambal
- 1 dl rode wijn
- olijfolie
- zout
- 2 stammen prei
- 300 g spinazie
- 400 g ricotta
- peper
- 250 g lasagnevellen
- 1 bolletje buffelmozzarella
- Parmezaanse kaas, geraspt
Bereiding
- Pel de uien en snipper ze fijn. Plet de knoflook tot pulp. Verhit olijfolie in een stoofpot op matig vuur. Stoof de uisnippers en look glazig.
- Doe het lamsgehakt in de stoofpot en bak het in de olie.
- Rits de blaadjes tijm en hak ze fijn. Pluk de blaadjes salie en snipper ze fijn. Voeg de blaadjes laurier toe. Roer de kruiden door het gebakken lamsgehakt en laat het vlees nog enkele minuten stoven. Schep de geconcentreerde tomatenpuree bij het gehakt. Schenk er de rode wijn bij en roer de aanbaksels los. Laat de alcohol verdampen en de wijn deels inkoken. Doe er nadien de tomatenblokjes en passata bij. Kruid met peper en zout.
- Voeg een beetje sambal en een snuif zout. Laat de saus met lamsgehakt 10 minuten pruttelen op een zacht vuur.
- Was de prei en snipper hem fijn.
- Giet een scheut olijfolie in een twee stoofpot op een matig vuur. Pel een teen look en prik hem op een vork. Stoof de snippers prei in hete olie. Roer regelmatig en gebruik de vork met look als roerstok.
- Spoel de spinazie schoon en voeg toe aan de warme prei tot de blaadjes weggeslonken zijn. Neem de pot nadien van het vuur.
- Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Kook de lasagnevellen gedurende 5 minuten voor. Spoel de voorgekookte lasagnevellen onder koud water en laat ze uitlekken op een propere handdoek. Stapel de blaadjes niet, zodat ze niet aan elkaar vastkleven.
- Voeg de ricotta bij de prei en spinazie. Zorg dat er zo min mogelijk vocht van de spinazie en prei in komt. Je giet best eerst wat vocht af. Kruid de mengeling met peper en zout.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Bedek de bodem van een ruime ovenschaal met een dun laagje vleessaus. Leg daarbovenop een laag lasagnevellen. Schep er vleessaus over en en strijk de laag glad. Vervolg met lasagnevellen en een laag ricotta met groenten. Bouw op dezelfde manier verder en eindig met een laag vleessaus.
Hapjesprinces http://www.hapjesprinces.be/
jessica says
Hallo,
dit is een super recept maar wat ik niet begrijp is dat er bij de bereiding instaat doe er de tomatenblokjes bij maar bij de ingredienten staat dat er nergens tussen hoeveel ? kan je me hier even bij verder helpen 🙂
groetjes
julivwee says
Wel, ik herinner me dat het in het recept van jeroen meus ook niet goed stond. Ik heb er gewoon 1 blik tomatenblokjes aan toegevoegd (400g). Maar als je het gewoon enkel bij de passata houdt, dan zal het ook zeker en vast lekker zijn 🙂
Kathy says
Vorig weekend dit super-receptje klaargemaakt, een topper Julie!
Het is ook bij de huisgenoten héél erg in de smaak gevallen , bedankt hoor 🙂
julivwee says
Leuk om te horen 🙂 doet me plezier